Blog: de quick fix

 

Met het mooie weer willen we even snel die kilo’s eraf halen met weer zo’n leuk dieet. Je kent het wel: zo’n gimmick die je snel ‘zomer- en strandklaar’ maakt.  Even afzien zodat je snel weer in die zwembroek of dat zonnige jurkje past. Geweldig! Chapeau! Dat is een fantastisch idee! Misschien voel je hier al een klein sarcastisch ondertoontje. Niet? Dan bij deze.

 

Mensen zijn ontzettende gewoontedieren. We willen massaal ‘lekker ons eigen ding’ doen. Heerlijk vertrouwd en comfortabel. Want buiten onze comfortzone treden voelt niet goed. Het is eng en raar. En dus we blijven lekker bij ons eigen ding. Advies van anderen is allemaal onzin, of zo voor de hand liggend dat het geen indruk maakt. Prima! Geen problemen mee. Maar wat als je echt wilt veranderen? Dan wil je dat snel gebeurd. Even vlug veranderen en dan weer lekker terug in die comfortzone. Want daar voelen we ons veilig. Als het warme bed in de ochtend wil je blijven liggen en nog maar een keertje snoozen. Mmmm..

 

Om even in de metafoor te blijven van snoozen in je warme bed: Je hebt er een gewoonte van gemaakt om te blijven liggen. Toch weet je dat je er op een gegeven moment een keer uit moet. Het resultaat is dat je steeds minder tijd overhoudt en misschien wel te laat op je werk komt. Het wordt op termijn ook steeds moeilijker om je doel (je werk) te halen als je blijft snoozen. Tot je op een gegeven moment zo weinig tijd over hebt dat alles snel moet, en je haast krijgt. Even vlug, alles nu en snel weg. En toch te laat. Dat was niet de bedoeling.

 

De metafoor snooz-metafoor illustreert goed het punt dat ik wil maken. Lang blijven hangen in die comfortzone, maakt het moeilijk om iets nieuws te proberen. Het maakt het moeilijk om te veranderen. En ik draai er niet omheen; echte verandering is moeilijk! Het is net zolang lang uit die verdomde comfortzone stappen, tot je dat je daar comfortabel bij voelt. Je kan het blijven zoeken in een “quick fix” om vervolgens weer terug te vallen in oude gewoontes, maar je kan ook de ballen hebben om die cirkel te doorbreken. Hoogst waarschijnlijk ga je een paar keer op je bek, maar het mooie daarvan is, is dat je weer opstaat, leert van je fouten en weer doorgaat.

 

 Dus leuk hé, zo’n snel wondermiddel! Nog leuker is dat je daarna weer even snel terug bij af bent. Is het misschien dan toch tijd om echt te veranderen?