Blog: goed fout

 

“Eenmaal begonnen met snoepen is de dag al verpest en kan ik net zo goed door blijven gaan met snoepen, want het is toch al kut en ik heb toch al gefaald en ik ben niks waard.”

 

Herken je dit gevoel? Lekker jezelf de grond in denken als je gesnoept hebt? Wegkwijnend in schuldgevoel en negatieve gedachten?  De gedachtegang die ik hierboven beschrijf is misschien een beetje kort door de bocht, maar voor sommigen is deze manier van zwart-wit denken weldegelijk realiteit. Iets is goed of iets is fout. En als het fout is, dan maar meteen goed fout, want het maakt toch niks uit.

 

Zo krachtig kan een denkwijze zijn. Zo negatief, bijna tegen het destructieve aan. Het laat je  helemaal verzuipen in zelfmedelijden. Maar waarom is dat zo? Hoe komt het dat je helemaal afglijdt in die neerwaartse spiraal? Is het aangeleerd? Is het makkelijk? Is het een soort van comfortzone voor je geworden?

 

Wat het ook is, het laat wel zien hoeveel impact een gedachte kan hebben. Zou het dan niet fijn zijn als je daar iets positiefs uit haalt? Met andere woorden; is het mogelijk om je manier van denken te sturen? Ja, dat is zeker het geval. Alleen moet je wel een beetje uit je comfortzone komen. En dat is dan weer een beetje eng.

 

Het klinkt misschien zweverig, maar positief denken is heel belangrijk. En nee, je hoeft niet meteen bomen te knuffelen of met een praatclubje rond een kampvuur over je gevoelens te praten om bewust te worden van je eigen manier van denken. Het gaat om het ombuigen van je gedachten. En die bewustwording is heel belangrijk om van goed fout, naar goed te gaan.

 

Dus als je een beetje oefent kan je van dit:

 

“Eenmaal begonnen met snoepen is de dag al verpest en kan ik net zo goed door blijven gaan met snoepen, want het is toch al kut en ik heb toch al gefaald en ik ben niks waard.”

 

Naar dit gaan:

 

“Dat ene snoepje is genoeg voor mij. Als ik blijf eten ga ik me weer schuldig voelen en daar heb ik HE-LE-MAAL geen zin in!”

 

Zo makkelijk is het. Wat een beetje oefening al wel niet kan doen..