Blog: Waarom sporten niet je ding is..

Soms ben je bloed fanatiek, soms heb je geen puf om ook maar voorover te buigen om de afstandsbediening te pakken. De ene week lekker knallen, daarna weer niks willen doen. Wat is je motivatie? Waarom doen we de dingen die we doen?

 

Ik heb zelf ook momenten gehad van niks willen en nergens zin in hebben. En geloof me, dat gaat niet heel snel. Het sloop er bij mij heel langzaam in. Tot ik op het besef kwam van hoe lang ik stil heb gestaan. Uiteindelijk was ik mezelf dan zo zat dat ik daar dan weer motivatie uit putte. Een vorm van gefrustreerde motivatie. Jezelf een beetje verafschuwen voor het luie monster dat je geworden bent. Tenminste, zo heb ik het ervaren.

 

Als je niet sportief bent en nooit echt de aspiratie hebt gehad om ook maar iets aan lichaamsbeweging te doen, is het nog lastiger om je intrinsieke motivatie aan te wakkeren. Waarom zou je? Je doet het nooit! Dus dat is dan ook gelijk de reden om lekker op de bank te blijven hangen. Of na een wat actievere periode weer op neer ploft met een hele diepe slaak van opluchting.

 

Je bent er van overtuigd dat sporten gewoon niet jouw ding is. En eigenlijk heb je daarin volledig gelijk. Het is ook niet jouw ding. Je doet het nooit. Je bent er niet goed in. Je vindt het niet leuk omdat je er niet goed in bent. Je loop door de sportschool tussen allemaal mensen die toch veel fitter zijn dan jij. Waarom zou je?

 

Weet je waarom sporten niet jouw ding is? Omdat je het nooit doet. Omdat je er geen gewoonte van hebt gemaakt om in beweging te komen. Je bent er niet goed in, omdat je nooit getraind hebt. Iets met oefening, baart kunst. En al die fitte mensen in de sportschool? Die zijn ook gewoon een keer begonnen. Zij hebben ook gefaald. Zijn op hun bek gegaan. En daarna weer opgestaan.

 

 Iedereen gaat op z’n bek. Iedereen worstelt wel eens. Maar wanneer faal je nou echt? Nou? Als je stopt met proberen, dan faal je.